top of page

Merhabalar,

Ben Duhan Ölmez. Mimarım. Yaşar Üniversitesi'nde araştırma görevlisiyim. Kardeşim Hasan Numan Ölmez, inşaat mühendisi. Endüstriyel yapılarda deprem ve sel hasarlarının olasılıksal analizi konusunda yüksek lisans yaptı. İkimiz de halihazırda alanlarımızda doktora yapıyoruz. 24 yıldır İzmir, Bornova, Özkanlarda yaşıyoruz ve deprem sırasında da oradaydık. Tek amacımız mahallemizde her gün gördüğümüz, çevremizdeki insanlara yardımcı olabilmek.

Aşağıda paylaşmış olduğumuz linkteki form sayesinde bizlere yapılarınızdaki hasarları gönderebilirsiniz. Çok riskli bir durumla karşılaşmamız halinde sizlerle iletişime geçip ek bilgi isteyebilir, yada riske dair sizlere bilgi verebiliriz. Sizlerle paylaştığımız bilgiler yalnızca gönderdiğiniz görseller üzerinden bir tahmin ve öngörü niteliğinde olacağından asla kesin bir kanıya varmak için yeterli değildir, ancak riskli noktaları belirlemekte hızlı bir şekilde yardımcı olacaktır.

Lütfen yapının taşıyıcılarını kontrol edin ve şimdi yada daha sonrasında bir hasar görürseniz öncelikle yetkililere, sonrasında bize haber verin. Yapının taşıyıcıları genellikle tavana yakın bölgelerde ve odanın köşelerinde olur. Özellikle bodrum, zemin ve ilk katlarda oluşan hasarlara dair genel bir bilgi edinmek çok önemlidir. Edindiğiniz yeni bilgileri lütfen formu tekrar doldurarak bize gönderiniz. Sosyal medya üzerinden gönderdiğiniz görsellere yaklaşamıyoruz ve kaliteleri düşüyor. Lütfen siz de sosyal medyada paylaşarak daha çok hasarın bir an önce forma gönderilmesini sağlayın. Bizim sağladığımız yorumlar bir öngörü niteliğindedir. Nihai bir sonuç almak için lütfen yetkililere haber verin ve onların inceleyip raporlamalarını isteyin. Bizim verdiğimiz bilgiler asla onların gözlemlediği durum karşısında bir done oluşturmaz. Lütfen hala iletişime geçmediyseniz bu numaralardan yetkililerle görüşün: (0-232-341-68-00 - 5039393 ALO181)

Yetkililerin talep etmeleri halinde elimizdeki verilerle sürece destek verebilirim. Form verileri Mimarlar Odası İzmir Şubesi ile paylaşılmış durumda. Şu an çok miktarda (300'ü aşkın) yapının çekilmiş görselleri forma yüklenmiş şekilde mevcut. Yükleyen kişi bilgilerini gizli tutarak yapıya dair verileri paylaşabilirim. Elimden geldiğince, sırayla çok belirgin riski bulunan yapılara ulaşmaya çalışıyorum.

Not 1: Formu eksiksiz ve doğru doldurmanız çok önemli. Görseller daha iyi inceleyebilmek için mümkün olabilecek en bilgi verici şekilde olmalı. Lütfen fotoğrafları mümkün olabilecek en geniş açıdan, odanın veya cephenin görünebileceği açılardan çekin.

Not 2:Yapısal olan kolon ve kirişler ile onların bağlandığı noktalardan çekilmiş görseller değerlendirme açısından çok daha fazla bilgi vericidir. Yine apartman ortak alanlarındaki merdivenlerin döşemeyle birleştiği noktaların görselleri de detaylı bilgi vermektedir. Özellikle kolon ve kiriş olduğundan emin olduğunuz noktalardaki yüzeylerde ve bağlantı noktalarındaki çatlakları yada deformasyonları çekmeniz çok önemlidir. Çatlaklar varsa, sıva ve boyayı kaldırıp altında betonarme yüzey varsa o yüzeyde bir çatlak olup olmadığını kontrol edip görselini atmanız daha iyi olacaktır.

Bir ihtiyacınız dahilinde bize instagram.com/duhanolmez ve twitter.com/duhanolmez hesaplarından ulaşabilirsiniz.

Bu forma ek olarak, TMMOB'un oluşturduğu forma da bilgilerinizi girebilirsiniz.

30 Ekim 2020 tarihinde gerçekleşen ve İzmir'de hasar ve can kayıplarına neden olan depremden etkilenen hasarlı binaların tespiti amacıyla TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu “Hasar Yoğunluk Haritası” oluşturulmaktadır. Sizler de binanızın hasar durumunu aşağıdaki linkte bulunan formu doldurarak bildirebilirsiniz.

Paylaşacağınız bilgiler 3. kişilerle paylaşılmayacak, haritada görünmeyecektir. İzmir İl Koordinasyon Kurulu tarafından işlenecek olan bu veriler, hasar yoğunluk haritası oluşturmak için kullanılacak olup, ilerleyen aşamalarda kamuyla analiz sonuçları paylaşılacaktır.

bottom of page